Najważniejsze wydarzenia z życia Fundacji

Fundacja CIS – Chcemy Integracji Społeczeństwa powstała w 2009 roku.

Fundacja od lipca 2010 roku przejęła prowadzenie Warsztatu Terapii Zajęciowej w Złotowie.

W październiku 2015 r. Fundacja otworzyła Dzienny Dom Opieki Senior – Wigor w Złotowie (obecnie Dzienny Dom Senior – WIGOR).

Od lutego 2016 roku Fundacja prowadzi również Warsztat Terapii Zajęciowej w Lipce.

Wśród wielu działań podejmowanych przez Fundację na szczególną uwagę zasługują imprezy integracyjne. Do najbardziej rozpoznawalnych należy coroczna impreza integracyjna o podobnej nazwie co Fundacja: CIS – Chcemy Integracji Społeczeństwa. Impreza ma charakter sportowo – rekreacyjny. Zadaniem imprezy jest zintegrowanie społeczności lokalnej i nie tylko. Pomyślana jest tak, aby mogła uczestniczyć w niej młodzież i rodzice, a osoby niepełnosprawne były zarówno jej uczestnikami, jak również występowały w charakterze organizatorów.

Kolejną imprezą integracyjną są Spotkania Rekreacyjno – Sportowe „Bawmy się razem” organizowana wspólnie z miejscowymi władzami. Całość opiera się na spotkaniu osób niepełnosprawnych z powiatu złotowskiego w jednym miejscu i czasie podczas wspólnych zmagań sportowych.

Na uwagę zasługuje również Warsztatowy Przegląd Tańca organizowany w Lipce. Przegląd adresowany jest do podopiecznych WTZ-ów, dzieci przedszkolnych i młodzieży z placówek opiekuńczo – wychowawczych. Przegląd to niepowtarzalna okazja, żeby spędzić czas w gronie przyjaciół i zobaczyć jakie postępy poczynili tancerze, albo samemu stanąć na scenie i poczuć się jak zawodowy tancerz.

Kolejną imprezą, organizowaną w Złotowie, jest Olimpiada Umiejętności Zawodowych. Podczas Olimpiady rywalizują uczestnicy warsztatów, wykonując zadania z zakresu umiejętności, których uczą się podczas terapii w Warsztatach Terapii Zajęciowej. Jest to ważne wydarzenie dla osób niepełnosprawnych, które mogą wykazać się talentem, sprawnością manualną i ogromną pasją rywalizując w konkurencjach z zakresu: gospodarstwa domowego, informatyki, stolarni, krawiectwa, rękodzieła i plastyki.